Akateeminen kirjakauppa

Akateeminen kirjakauppa, joka myös tunnetaan Kirjapalatsina, sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa samassa korttelissa Aallon suunnitteleman Rautatalon kanssa. Rakennus valmistui 1969 ja on edelleen alkuperäisessä käytössään.

Tontin omistaja Oy Stockmann Ab järjesti arkkitehtuurikilpailun rakennuksen suunnittelusta vuosina 1961–62. Aalto voitti kilpailun ehdotuksellaan, jossa hän hyödynsi samoja ideoita kuin lähellä sijaitsevassa Rautatalossa.

Keskuskadun puoleisen kuparipäällysteisen julkisivun suunnittelussa on otettu huomioon viereisen rakennuksen julkisivu. Rakennuksen keskeinen sisätila, keskushalli, vastaa idealtaan Rautatalon marmoripihaa. Keskushalli saa luonnonvaloa prismanmuotoisista kattoikkunoista. Lattia ja keskushallia kiertävien parvekkeiden kaiteet ovat Carraran marmoria.

Sisätiloihin on tehty muutoksia. Osa ylempien kerrosten alkujaan toimistokäytössä olleista tiloista on otettu kirjakaupan käyttöön. Talo on avoinna kirjakauppana. Rakennuksessa on myös kaksi kahvilaa. Toisen kerroksen kahvila on osin sisustettu Rautatalon kahvilan alkuperäisillä Aalto-kalusteilla.

Akateeminen kirjakauppa muutti Aallon suunnittelemaan Kirjataloon vuonna 1969. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Kirjakaupan lisäksi rakennuksessa toimii myös kahvila, joka on osin sisustettu alkuperäisillä Aalto-kalusteilla. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

digi 3671b
Aalto hyödynsi rakennuksessa samoja ideoita kuin lähellä sijaitsevassa Rautatalossa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Kohde kartalla

1. Akateeminen kirjakauppa

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

//Vaatiihuomiota