Osoite: Keskuskatu 1, 00100 Helsinki Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Ilmainen sisäänpääsy

Teemat: Ravintolat, Toimistorakennukset

Kotisivu: Akateeminen Kirjakauppa

Aukioloajat

Kirjakauppa avoinna
Ma-Pe 9:00 - 21:00
Lauantai 9:00 - 19:00
Sunnuntai 11:00 - 18:00

Kirjatalo sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa samassa korttelissa Aallon suunnitteleman Rautatalon kanssa. Akateeminen Kirjakauppa muutti rakennukseen lokakuussa 1969 ja se on edelleen alkuperäisessä käytössään. 

Tontin omistaja Oy Stockmann Ab järjesti arkkitehtuurikilpailun rakennuksen suunnittelusta vuosina 1961–62. Aalto voitti kilpailun ehdotuksellaan, jossa hän hyödynsi samoja ideoita kuin lähellä sijaitsevassa Rautatalossa.

Keskuskadun puoleisen kuparipäällysteisen julkisivun suunnittelussa on otettu huomioon viereisen rakennuksen julkisivu. Rakennuksen keskeinen sisätila, keskushalli, vastaa idealtaan Rautatalon marmoripihaa. Keskushalli saa luonnonvaloa prismanmuotoisista kattoikkunoista. Lattia ja keskushallia kiertävien parvekkeiden kaiteet ovat Carraran marmoria.

Sisätiloihin on tehty muutoksia. Osa ylempien kerrosten alkujaan toimistokäytössä olleista tiloista on otettu kirjakaupan käyttöön. Talo on avoinna kirjakauppana. Rakennuksessa on myös kaksi kahvilaa. Toisen kerroksen Cafe Aalto on osin sisustettu Rautatalon kahvilan alkuperäisillä Aalto-kalusteilla.

Akateeminen kirjakauppa muutti Aallon suunnittelemaan Kirjataloon vuonna 1969. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Kirjakaupan lisäksi rakennuksessa toimii myös kahvila, joka on osin sisustettu alkuperäisillä Aalto-kalusteilla. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Tontin omistaja Oy Stockmann Ab järjesti arkkitehtuurikilpailun rakennuksen suunnittelusta vuosina 1961–62. Aalto voitti kilpailun ehdotuksellaan, jossa hän hyödynsi samoja ideoita kuin lähellä sijaitsevassa Rautatalossa.
digi 3671b
Aalto hyödynsi rakennuksessa samoja ideoita kuin lähellä sijaitsevassa Rautatalossa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Kirjatalo

Kirjatalo sijaitsee aivan Helsingin keskustassa osoitteessa Keskuskatu 1. Rakennus on hyvin saavutettavissa Helsingin julkisilla liikennevälineillä.

Akateeminen Kirjakauppa on auki:

Maanantai – Perjantai 9-21

Lauantai 9-19

Sunnuntai 11-18

Huom: Pyhäpäivinä aukioloissa voi olla poikkeuksia! Tarkista aukioloajat aina myös Akateemisen Kirjakaupan kotisivuilta.