Aalto-matkat: kuratoidut elämykset arkkitehtuurin ystäville

Tervetuloa Alvar Aalto -reitille – matkalle, jossa arkkitehtuurin ja muotoilun taika herää eloon, kutsuen sinut katsomaan maailmaa uusin silmin. Alvar Aalto (1898–1976), modernin arkkitehtuurin mestari, suunnitteli tiloja, joissa ihmisläheisyys on keskiössä. Hänen teoksensa eivät ole vain rakennuksia – ne ovat elämyksiä, jotka puhuttelevat sielua. Suomessa ja ympäri maailmaa sijaitsevat Aallon luomukset toimivat portteina uudelleen ajateltuun maailmaan.

Vuonna 2021 tämä ainutlaatuinen reitti sai Euroopan neuvoston kulttuurireitiksi myönnetyn sertifikaatin – kunnianosoituksen sen merkittävästä roolista Euroopan rikkaassa kulttuuriperinnössä. Alvar Aalto -reitti tarjoaa enemmän kuin kierroksen arkkitehtonisten mestariteosten äärelle – se kutsuu astumaan tiloihin, joissa muotoilu, luonto ja inhimillisyys sulautuvat yhteen harmoniseksi kokonaisuudeksi.

Tämä katalogi johdattaa sinut kuratoituun valikoimaan Aalto-elämyksiä. Jokainen paketti on tarkoin suunniteltu seikkailu Aallon maailmaan, yhdistäen hänen ikonisen arkkitehtuurinsa paikallisen kulttuurin ainutlaatuisiin piirteisiin. Rauhallisista suomalaisista maisemista vilkkaisiin eurooppalaisiin Aalto-kohteisiin – näiltä matkoilta löytyy jokaiselle jotakin. Olitpa sitten ensikertalainen tai vakiintunut Aalto-ihailija, toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi ja etsimme jatkuvasti uusia kumppaneita rikastuttamaan tätä kokemusta.

Astut tiloihin, jotka rikkovat tavanomaisuuden rajat – joissa jokainen kaari, jokainen yksityiskohta ja jokainen materiaali kertoo tarinaa, joka muuttaa tapasi nähdä ympäröivä maailma. Tämä on Alvar Aalto -reitin ydin: kutsu löytää kauneutta, toiminnallisuutta ja elämän yhteyttä uudella tavalla, yhden modernin arkkitehtuurin suurimman visionäärin silmin.

Autamme sinua navigoimaan tällä matkalla ja löytämään, miten Aallon visio voi muuttaa paitsi fyysisiä tiloja myös tapaa, jolla koet koko maailman.

Pääset lataamaan englanninkielisen pdf-katalogin tästä: Alvar Aalto Route Matkailutuotteet

Finlandia-talo

Astu sisään elämyksiin

Finlandia-talo on yksi Helsingin tärkeimmistä arkkitehtonisista nähtävyyksistä. Alvar Aallon suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1971 keskeiselle paikalleen Töölönlahdelle.

Kuten rakennuksen nimikin kertoo, Finlandia-talo suunniteltiin alusta asti Suomen symboliksi. Aalto suunnitteli Finlandia-talon, kuten monet rakennuksistaan, kokonaistaideteokseksi kalusteita myöten. Lamput, ovenkahvat, istuimet ja muut kalusteet ovat Aallon ja hänen toimistonsa suunnittelemia. Ne muodostavat oleellisen osan Finlandia-taloa kokonaistaideteoksena ja tarjoavat hyvän syyn ihailla arkkitehtuuria myös sisältä käsin.

Perusparannuksen kokenut Finlandia-talo on avautunut tammikuussa 2025 ja tarjoaa nyt ainutlaatuisen yhdistelmän suomalaisen arkkitehtuurin, muotoilun ja kulinaaristen nautintojen ystäville. Tämä ikoninen rakennus on muuntunut elämykselliseksi tapahtumataloksi, jossa historia ja nykyaika kohtaavat inspiroivalla tavalla.

Finlandia-talon uudistukset tarjoavat vierailijoille monipuolisia palveluita ja uusia kokemuksia:

Finlandia Cafe & Wine
Talosta löytyvä viihtyisä viinikahvila tarjoaa unohtumattomia makuelämyksiä kauniissa ympäristössä. Istu alas ja nauti herkullisista viineistä ja kahveista samalla, kun ihailet rakastetun Töölönlahden maisemia uudesta perspektiivistä. Vaikka Pikku-Finlandian viinikahvila on suljettu tammikuun ajan, molemmat kahvilat palvelevat jatkossa sinua, ja Finlandia Cafe & Wine kutsuu nauttimaan tunnelmallisista hetkistä.

Finlandia Shop
Designin ystävät ihastuvat talon uuteen design-kauppaan, jonka valikoima ammentaa inspiraationsa Finlandia-talon arkkitehtuurista ja muotoilun yksityiskohdista. Tervetuloa tekemään löytöjä ja viemään pala Finlandia-talon ainutlaatuista henkeä mukanasi kotiin.

Finlandia Homes
Koe jotain täysin uutta – nyt voit majoittua Finlandia-talossa! Entisöidyt huoneistot tarjoavat funktionaalista estetiikkaa ja kodikkaan suomalaisen tunnelman. Finlandia Homes on täydellinen valinta ainutlaatuiseen yöpymiskokemukseen keskellä historiallista arkkitehtuuria. Varaa oma elämyksesi jo tänään!

Finlandia Bistro
Ensimmäistä kertaa Finlandia-talossa toimii yleisölle avoin bistrotyylinen à la carte -ravintola, jossa suomalaiset raaka-aineet ja artesaanityö saavat modernin tulkinnan. Finlandia Bistro on avoinna illallisaikaan torstaista lauantaihin ja muina aikoina varattavissa yksityistilaisuuksiin. Bistro avautuu 17.1.2025 – varaa pöytäsi ja tule kokemaan makujen juhla!

Tapahtumia jokaiseen makuun
Finlandia-talon alkuvuoden tapahtumakalenteri on täynnä monipuolisia kulttuurielämyksiä, kuten konsertteja, musikaaleja, teatteria ja tanssia. Talon legendaariset tilat tarjoavat unohtumattoman miljöön sekä suurille että pienille tapahtumille.

Kesällä 2025 talossa avautuu elämyksellinen näyttely, joka vie kävijän inspiroivalle matkalle Alvar, Aino ja Elissa Aallon arkkitehtuurin ja luovuuden maailmaan. Näyttely tuo esiin Aaltojen elämäntyön monimuotoisuuden ja tarjoaa uudenlaisia tapoja kokea heidän merkittävä perintönsä.

Opastetut kierrokset Finlandia-talossa tarjoavat mahdollisuuden syventyä tämän ikonisen rakennuksen historiaan ja arkkitehtuuriin. Kierroksista ja niiden aikatauluista julkaistaan lisätietoja lähiaikoina.

Ota askel arkkitehtonisesti kiehtoviin kokemuksiin, joissa vain mielikuvitus on rajana. Koe ainutlaatuiset tapahtumatilat Töölönlahden rannalla. Tervetuloa Finlandia-talon ja Pikku-Finlandian ikimuistoisiin elämyksiin.

Kulttuuritalo

Kulttuuritalo valmistui vuonna 1958 lähelle Helsingin keskustaa. Se suunniteltiin Suomen kommunistiselle puolueelle monitoimitaloksi. Konserttisalin lisäksi rakennukseen tulivat tilat monipuoliselle kulttuuritoiminnalle. Rakennuksen toimistosiivessä on 110 huonetta kokous- ja harrastetilojen lisäksi. Yhdyssiivessä oli aulatiloja, luentosali, luokka- ja kokoushuoneita, kirjasto sekä voimistelusali joka sijoittui pohjakerrokseen. Konserttisalisiiven tärkeimmät tilat olivat 1500 henkilöä vetävä sali, ravintola ja pieni kellarikerroksen elokuvateatteri jota nykyään käytetään kokoustilana.

Rakennuksen punatiilinen, viuhkamainen massa sisältää konsertti- sekä teatterisalit ja suorakulmainen kuparijulkisivuinen osa toimistosiiven. Pääsisäänkäynti on näiden kahden rakennusmassan välisessä matalassa osassa, johon kuljetaan sisäänkäyntipihan kautta. Kadunsuuntainen matala katos erottaa sisäänkäyntipihan kadusta ja yhdistää rakennuksen osat toisiinsa.

Aallon mukaan konserttisalin suunnittelussa akustiset tarpeet olivat etusijalla. Salin seinä- ja kattomateriaalit oli valittu siten että rakennus toimisi sekä kongressi- että konserttikäytössä. Kulttuuritalo on tänä päivänä hyvin aktiivinen konsertti- ja tapahtumapaikka Helsingissä ja rakennus onkin tunnettu hyvästä akustiikastaan. Aalto-kalusteilla ja -valaisimilla sisustettu, yksityiskohdiltaan rikas Kulttuuritalo suojeltiin rakennussuojelulailla vuonna 1989.

Vuonna 1952 Suomen kommunistinen puolue pyysi edustajansa Matti Janhusen välityksellä Aallolta suunnitelmat uudeksi rakennukseksi joka käsittäisi puolueen päämajan, kulttuurikeskuksen ja muita tiloja. Juuri hankittu tontti sijaitsi Helsingissä Alppiharjun kallioiden juurella. Rakennustyötä valvomaan perustettiin yritys Helsingin Kulttuuritalo Oy.

Luonnokset saivat viimeisen muotonsa vuonna 1955 jonka jälkeen rakennustyöt pääsivät käyntiin. Rakennus vihittiin käyttöön 1958. Aalto lähestyi toimeksiantoa jakamalla rakennuksen kolmeen osaan. Alunperin koko rakennuksen piti olla punatiilellä verhoiltu mutta suunnitelmia muutettiin. Viisikerroksinen suorakaiteen muotoinen toimistosiipi verhoiltiin kuparilla ja vapaamuotoinen konserttisalin puoli punatiilellä. Rakennuksen kaareva konserttisalisiiven seinä saatiin aikaan Aallon rakennusta varten suunnittelemilla erityisen muotoisilla tiilillä. Näiden osien väliin jäävä yhdyssiipi rajaa sisäänkäyntipihan yhdessä kadunpuoleisen kupariverhoillun katoksen kanssa suojaisaksi piazzaksi. Pihalla on Wäinö Aaltosen suunnittelema suihkulähde