Aalto ja Rovaniemen jälleenrakennus sotien jälkeen

Rovaniemi kärsi pahoin toisessa maailmansodassa, kun noin 90 prosenttia silloisen keskustan rakennuksista tuhoutui vuonna 1944. Jälleenrakentaminen alkoi nopeasti tragedian jälkeen Alvar Aallon johtamana.

Poronsarvikaava

Arkkitehtimestarin luoma Rovaniemen kaupungin uusi muoto tunnetaan nimellä Poronsarvikaava. Aallon nerokas visio kietoo Rovaniemen keskustan poron pään sisään, jossa Keskuskenttä on eläimen silmä. Pohjoiseen, länteen ja etelään vievät tiet muodostavat sarvet.

Rovaniemen kulttuuri- ja hallintokeskus

Aallon päätyö Rovaniemellä on kulttuuri- ja hallintokeskus – tunnetaan myös Aalto-keskuksena – jonka muodostavat Rovaniemen kaupungintalo, Rovaniemen kaupunginkirjasto ja kongressikeskus Lappia-talo, jossa toimii myös Rovaniemen teatteri. Ensimmäisenä rakennettiin kirjasto vuonna 1968. Lappia-talo valmistui 1976, ja se jäi viimeiseksi rakennukseksi, jonka Aalto näki valmistuvan ennen kuolemaansa. Kaupungintalon, joka valmistui vuonna 1986, suunnitelmat saattoi loppuun Aallon arkkitehtivaimo Elissa Aalto miehensä kuoleman jälkeen.

Aalto suunnitteli myös asuintaloja Rovaniemelle

Laajojen julkisrakennusprojektien lisäksi Alvar Aalto suunnitteli asuinrakennuksia Rovaniemelle. Korkalorinteen asuinalue koostuu rivi- ja kerrostaloista puistomaisessa miljöössä, ja sitä kutsutaan myös Rovaniemen Tapiolaksi. Rovaniemen keskustaan ja sen tuntumaan Aalto taas suunnitteli useita rakennuksia Ahon liikemiessuvulle osaksi tiiviimpää kaupunkiympäristöä.

Aalto-aukio Rovaniemi kuva Rovaniemen kaupunki

Rovaniemi Lappia-talo Rovaniemen kaupunki, kuva Juho Kuva

Rovaniemi Lappia-talo talvella
Rovaniemi Lappia-talo talvella
Rovaniemi kirjaston kattoikkunat
Rovaniemi kirjaston kattoikkunat
Rovaniemi valaisin
Rovaniemi valaisin
Rovaniemi valtuustosali
Rovaniemi valtuustosali
Rovaniemi kerrostalo Tapiola
Rovaniemi kerrostalo Tapiola
Rovaniemen valtuustosalin ikkunoita Kaupungintalo
Rovaniemen valtuustosalin ikkunoita Kaupungintalo

Kohde kartalla

1. Aalto ja Rovaniemen jälleenrakennus sotien jälkeen

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Rovaniemelle

Helsingin ja Rovaniemen välinen etäisyys on noin 820 kilometriä. Rovaniemelle pääsee reittilennoilla Helsingistä, junalla sekä bussilla ja autolla. Lue lisätietoa saapumisesta Visit Rovaniemen kotisivuilta! Alueelta löytyy myös kattavat taksipalvelut.

Visit Rovaniemen sivuilta löydät myös paljon lisätietoa Aallon sekä muiden merkittävien arkkitehtien töistä Rovaniemellä.

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta Alvar Aallon arkkitehtuurista Rovaniemellä sekä ladata arkkitehtuuripiirrustuksia koneellesi!