Alvar Aallon Jyväskylä

Jyväskylässä, järvien ja kukkuloiden keskisuomalaisessa kaupungissa, on eniten maailmankuulun arkkitehdin, akateemikko Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa.

Kaikkiaan 28 kohteen joukosta löytyvät esimerkiksi Alvar Aalto -museo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä.

Alvar Aalto kävi myös koulua, perusti perheen ja aloitti maineikkaan uransa Jyväskylässä. Kaupungissa sijaitsee tuotantoa aivan ensitöistä loppuvaiheen aikaansaannoksiin asti.

Jyväskylässä kuljet mestarin jäljillä klassismista funktionalismiin ja tiiliarkkitehtuurista monumentaalisuuteen. Tarjolla on upea kattaus opastettuja retkiä ja mielenkiintoisia matkoja kävellen, pyöräillen tai laivakyydillä!

Myös kokousvieraita hellitään Jyväskylässä ja Aalto-kohteissa. Yliopistokaupungissa on vireä ravintolatarjonta ja saunamaakunnan palveluista löydät sopivat puitteet isommallekin ryhmälle.

Erikoisuutena mainittakoon vielä uimahalli AaltoAlvari, jonka vanhin osa, Aallon suunnittelema allas, muodosti aikanaan yhden Suomen viidestä ensimmäisestä uimahallista. Uinti-, hyppy- ja lastenaltaiden lisäksi uimahallissa on aaltoallas vesiliukumäkineen sekä pore- ja koskialtaat.

Jyväskylän yliopisto päärakennus kuva Maija Holma Alvar Aalto -säätiö

Muuratsalon Koetalo kuva Maija Holma Alvar Aalto -säätiö
Muuratsalon Koetalo kuva Maija Holma Alvar Aalto -säätiö
av 7296
Lake Päijänne in Jyväskylä near the Experimental House, photo Maija Holma Alvar Aalto Foundation
Lake Päijänne in Jyväskylä near the Experimental House, photo Maija Holma Alvar Aalto Foundation

Tutustu Alvar Aallon Jyväskylä kohteisiin kartalla

Kohteet sijainnissa Alvar Aallon Jyväskylä

Jyväskylän kampus Seminaarinmäki kuva Mikko Laitinen

Muuratsalon koetalo

Alvar Aallon Jyväskylä / 1952-54

Muuratsalon koetalo, Alvar ja Elissa Aallon kesähuvila, sijaitsee Muuratsalon saaren länsirannalla Pohjois-Päijänteellä. Koetalon tontilla sijaitsevat kesähuvila, puuvaja ja savusauna. Koetalo sijaitsee kauniilla paikalla Päijänteen rantakalliolla, mutta kuitenkin metsän suojassa.

Jyväskylän kampus Seminaarinmäki kuva Mikko Laitinen

Alvar Aalto -museo

Alvar Aallon Jyväskylä / 1971-73

Vuonna 1973 valmistuneessa museorakennuksessa toimii Alvar Aallon nimikkomuseo. Museon perusnäyttelyssä on esillä Aallon elämäntuotannon koko kaari ja henkilöhistorialliset vaiheet. Museon Galleriassa esitellään vaihtuvia näyttelyjä arkkitehtuurista ja muotoilusta. Museovierailu Alvar Aalto -museoon on sukellus Aallon arkkitehtuurin, muotoilun ja henkilöhistorian maailmaan, mutta samalla myös arkkitehtoninen kokemus tilasta ja rakennuksesta. Museo on avoinna…

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Aallon töitä voi silmäillä kaupunkiretken käänteissä tai niitä voi tarkastella perusteellisemin etevän oppaan ohjauksessa. Opasvaraukset matkailuneuvonnasta, matkailu (at) jkl.fi, p. 014 266 0113.

Matkailuneuvonnan aukioloajat

AaltoAlvari -uimahallin aukioloajat

Tutustu tarkemmin Jyväskylän Aalto-teemareitteihin, arkkitehtuurikarttaan ja kaikkiin kaupungin Aalto-
kohteisiin
.

Jyväskylään on helppo tulla melkein mistä vain ja millä vain, koska se sijaitsee mukavan keskeisesti monipuolisten liikenneyhteyksien ytimessä.

Junalla ja linja-autolla 

 • Jyväskylä sijaitsee keskellä Suomea, kohtuullisen matkan päässä kaikkialta, joten matka taittuu helposti ja nopeasti junalla tai linja-autolla. Helsingistä pääset Jyväskylään jopa alle 3,5 tunnissa ja Tampereelta 1,5 tunnissa. Ajankohtaiset tarjoukset kannattaa tarkistaa VR:n sivuilta.
 • Siirry ostamaan liput VR:n verkkokauppaan tästä. Junalipun voit ostaa myös Jyväskylän Matkakeskuksen lipunmyynnistä.
 • VR:n neuvonta, varaukset ja aikataulut p. 0600 41 900 (hinta 1,99 € /vastattu puhelu + pvm, avoinna 7–22)
 • Katso linja-autojen aikataulut ja hinnat tästä. Matkahuollolla on myös ajoittain tarjoushintaisia lippuja, jolloin pääset matkustamaan Jyväskylään jopa alle 10 eurolla!
 • Myös edullinen Onnibus liikennöi Jyväskylään. Onnibussin aikataulut ja hinnat löydät tästä.

Autolla

 • Jyväskylään pääset sujuvasti perille myös omalla autollasi. Kaupunki sijaitsee E4-valtatien varrella.
 • Jyväskylään pääsee lisäksi vaikkapa 9-tietä Kuopion tai Tampereen suunnasta.
 • Autolla kulkiessasi voit tarkistaa nopeimman tai lyhimmän reitin Jyväskylään internetin eri reittihakupalveluista, esimerkiksi internetin eri reittihakupalveluista, esimerkiksi Googlen karttahakupalvelusta tai Fonectan sivustolta.

Lentäen

 • Jyväskylään pääset myös lentäen. Jyväskylän lentoasema sijaitsee Tikkakosken taajamassa vain noin 23 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta.
 • Jyväskylän lentoaseman kautta kulkevat kaukoliikenteen bussit ja muut joukkoliikenteen aikataulut Jyväskylästä voit tarkistaa Matkahuollon sivuilta.
 • Lentoaseman kulkuyhteydet löydät täältä.
 • Lennot Jyväskylään: Finnair, Asiakaspalvelukeskus p. 0600 140 140 (3,15 €/vastattu puhelu + pvm), www.finnair.fi.

Vesitse

 • Jyväskylän vireä, uudistunut satama sijaitsee Lutakossa, Jyväsjärven rannalla, aivan keskustan tuntumassa, sekä lähellä matkakeskusta.
 • Jyväsjärvelle pääsee Päijänteeltä Äijälänsalmen kautta. Väylä on hyväkuntoinen, vilkkaasti liikennöity, mutta turvallisen väljä.
 • Jyväskylän alueella on lukuisia vierasvenesatamia, joissa on myös vesi- ja sähköpisteet sekä septi-/pilssityhjennysmahdollisuus. Katso yksityiskohtaisemmat tiedot vierassatamista tästä.

Lisätietoja kaikista liikenneyhteyksistä Visit Jyväskylän sivulta Saapuminen Jyväskylään.