Takaisin listaukseen

Alvar Aallon Jyväskylä

Opastukset: Vapaasti vierailtavissa/opastettu kierros Aallon töitä voi silmäillä kaupunkiretken käänteissä tai niitä voi tarkastella perusteellisemin etevän oppaan ohjauksessa. Opasvaraukset Jyväskylän seudun matkailuneuvonnan kautta, sähköpostiosoite matkailu@jkl.fi, puh. 014 266 0113.

Teemat: Aallon kodit, Funktionalismi, Hallintokeskukset, Kalkkislammaus, Kirkot, Klassismi, Koulut, Punatiili, Saunat ja altaat

Jyväskylässä, järvien ja kukkuloiden keskisuomalaisessa kaupungissa, on eniten maailmankuulun arkkitehdin, akateemikko Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa.

Kaikkiaan 28 kohteen joukosta löytyvät esimerkiksi Alvar Aalto -museo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä.

Alvar Aalto kävi myös koulua, perusti perheen ja aloitti maineikkaan uransa Jyväskylässä. Kaupungissa sijaitsee tuotantoa aivan ensitöistä loppuvaiheen aikaansaannoksiin asti.

Jyväskylässä kuljet mestarin jäljillä klassismista funktionalismiin ja tiiliarkkitehtuurista monumentaalisuuteen. Tarjolla on upea kattaus opastettuja retkiä ja mielenkiintoisia matkoja kävellen, pyöräillen tai laivakyydillä!

Myös kokousvieraita hellitään Jyväskylässä ja Aalto-kohteissa. Yliopistokaupungissa on vireä ravintolatarjonta ja saunamaakunnan palveluista löydät sopivat puitteet isommallekin ryhmälle.

Erikoisuutena mainittakoon vielä uimahalli AaltoAlvari, jonka vanhin osa, Aallon suunnittelema allas, muodosti aikanaan yhden Suomen viidestä ensimmäisestä uimahallista. Uinti-, hyppy- ja lastenaltaiden lisäksi uimahallissa on aaltoallas vesiliukumäkineen sekä pore- ja koskialtaat.

Jyväskylän yliopiston päärakennus on kampuksen tunnetuin rakennuskokonaisuus. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Sakaramuurin rajaamalle pihalle suunniteltiin alunperin ruusutarha. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Muuratsalon Koetalo kuva Maija Holma Alvar Aalto -säätiö
Koetalo sijaitsee kallion päällä ja Aallon arkkitehtuurille tyypillisesti rakennus on aseteltu osaksi maisemaa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
av 7296
Muuratsalossa on nähtävillä Aallon vapaamuotoisten tiilirakenteiden kokeilua. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
ALVAR AALTO LOCATION VIITATORNI-sky view-PHOTO TERO TAKALO-ESKOLA
Viitatorni on Aallon suunnittelema kerrostalo Jyväskylässä. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä
ALVAR AALTO LOCATION AIRA BUILDING blue sky-PHOTO TERO TAKALO-ESKOLA
Aira-talossa Jyväskylässä on mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä.
alvar-aalto-museo-museum-jyvaskyla-kuvaaja-janina-kastikainen
Museon sisäänkäynnin julkisivun ikkunattomuus on Aallon arkkitehtuurille ominaista. Kuva: Janina Kastikainen, Alvar Aalto -säätiö
ALVAR AALTO LOCATION-UNIVERSITY of jyväskylä interior-PHOTO TERO TAKALO-ESKOLA
Jyväskylän yliopiston aula saa luonnonvaloa kattoikkunoista. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Kohteet sijainnissa Alvar Aallon Jyväskylä

Viitatorni on Aallon suunnittelema kerrostalo Jyväskylässä. Kuva: Visit Jyväskylä, Tero Takalo-Eskola.

Jyväskylän työväentalo

Alvar Aallon Jyväskylä / 1924-25

Jyväskylän työväentalo oli vastavalmistuneelle Alvar Aallolle ensimmäinen merkittävän julkisen rakennuksen suunnittelutehtävä. Rakennuspiirustukset ovat vuodelta 1924, ja talo valmistui seuraavana vuonna. Työväentalosta tuli Aallon läpimurtotyö ja sitä pidetään Aallon klassistisen kauden merkkiteoksena. Työväentalo on myös rakennushistoriallisesti aikakautensa merkittävämpiä rakennuksia. Työnväentalo suojeltiinkin asemakaavassa jo 1970-luvun alussa. Keski-Suomen lääninhallitus asetti rakennuksen suojeltavaksi…

Viitatorni on Aallon suunnittelema kerrostalo Jyväskylässä. Kuva: Visit Jyväskylä, Tero Takalo-Eskola.

Jyväskylän yliopiston kampus ja Seminaarinmäki

Alvar Aallon Jyväskylä / 1952-71

Jyväskylän kampuksen ensimmäiset rakennukset on rakennettu jo 1880-luvulla. Konstantin Kiseleffin suunnittelemat punatiiliset rakennukset, ”opin kasarmit” ovat Seminaarinmäen vanhimmat rakennukset. Seminaarinmäen rakennushistoriallinen alue on myös suojeltu. Yliopisto kampuksen rakennetun ympäristön kerroksellisuus onkin sen merkittävä rikkaus. Sitä pidetään esimerkillisenä alueena, jossa…

Viitatorni on Aallon suunnittelema kerrostalo Jyväskylässä. Kuva: Visit Jyväskylä, Tero Takalo-Eskola.

AaltoAlvari uimahalli

Alvar Aallon Jyväskylä / 1954-56, 1964, 1975, 1991

AaltoAlvari on ainoa Alvar Aallon suunnittelma uimahalli. Uimahallissa on myös kuntosali, sisäliikuntasali sekä kahviopalvelut. Uimahalli nivoutui osaksi Jyväskylän korkeakoulun arkkitehtuurikilpailun suunnitelmia. Se on nykyään myös tärkeä osa Jyväskylän kaupungin tarinaa suomalaisena yliopistokaupunkina sekä liikuntatieteiden keskuksena. Uimahalli rakennettiin useassa eri osassa. Vanhin osa uimahallista on vuodelta 1955, jossa sijaitsee myös 25-metrinen uima-allas. Vuonna…

Viitatorni on Aallon suunnittelema kerrostalo Jyväskylässä. Kuva: Visit Jyväskylä, Tero Takalo-Eskola.

Muuramen kirkko

Alvar Aallon Jyväskylä / 1926–29

Muuramen kirkko on Alvar Aallon 1920-luvun lukuisista kirkkosuunnitelmista ainoa toteutunut. Muuramen kirkon koetaan olevan Aallon tuotannossa eräänlainen välivaihe, jonka kautta Aalto siirtyi pikkuhiljaa klassismista funktionalismiin. Muuramen kunta sijaitsee hieman etelään Jyväskylästä, missä Aalto avasi ensimmäisen toimistonsa vuonna 1923. Olikin luonnollista, että Muuramen seurakunta päätti tilata kirkkosuunnitelmat lähimmältä pätevältä arkkitehdiltä. Aalto…

Viitatorni on Aallon suunnittelema kerrostalo Jyväskylässä. Kuva: Visit Jyväskylä, Tero Takalo-Eskola.

Muuratsalon koetalo

Alvar Aallon Jyväskylä / 1952-54

Muuratsalon koetalo, Alvar ja Elissa Aallon kesähuvila, sijaitsee Muuratsalon saaren länsirannalla Pohjois-Päijänteellä. Koetalon tontilla sijaitsevat kesähuvila, puuvaja ja savusauna. Koetalo sijaitsee kauniilla paikalla Päijänteen rantakalliolla, mutta kuitenkin metsän suojassa.

Viitatorni on Aallon suunnittelema kerrostalo Jyväskylässä. Kuva: Visit Jyväskylä, Tero Takalo-Eskola.

Alvar Aalto -museo

Alvar Aallon Jyväskylä / 1971-73

Vuonna 1966 Jyväskylässä perustettiin Alvar Aalto -museoseura, jonka ensisijaisena tarkoituksena oli toimia taidemuseon perustamiseksi ja ylläpitämiseksi Jyväskylässä. Aallolta tilatut piirustukset museota varten valmistuivat syksyllä 1971, ja rakennus oli lopullisesti valmis 1973. Rakennuksen julkisivut ovat Arabian vaaleaa Halla -tiiltä, korkea betonisokkeli on maalattu valkoiseksi. Vertikaalit lasitetut sauvaklinkkeri-raidat jäsentävät muurimaisia julkisivuja muodostaen…

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Jyväskylään

Jyväskylä sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa, noin 270 kilometrin päässä Helsingistä. Jyväskylään on helppo tulla melkein mistä vain ja millä vain, koska se sijaitsee mukavan keskeisesti monipuolisten liikenneyhteyksien ytimessä.

Junalla ja linja-autolla 

Jyväskylä sijaitsee keskellä Suomea, kohtuullisen matkan päässä kaikkialta, joten matka taittuu helposti ja nopeasti junalla tai linja-autolla. Helsingistä pääset Jyväskylään jopa alle 3,5 tunnissa ja Tampereelta 1,5 tunnissa. Ajankohtaiset tarjoukset kannattaa tarkistaa VR:n sivuilta. Katso linja-autojen aikataulut ja hinnat tästä. Myös edullinen Onnibus liikennöi Jyväskylään. Onnibussin aikataulut ja hinnat löydät tästä.

Autolla

Jyväskylään pääset sujuvasti perille myös omalla autollasi. Kaupunki sijaitsee E4-valtatien varrella. Jyväskylään pääsee lisäksi vaikkapa 9-tietä Kuopion tai Tampereen suunnasta.
Autolla kulkiessasi voit tarkistaa nopeimman tai lyhimmän reitin Jyväskylään internetin eri reittihakupalveluista, esimerkiksi internetin eri reittihakupalveluista, esimerkiksi Googlen karttahakupalvelusta.

Lentäen

Jyväskylään pääset myös lentäen. Jyväskylän lentoasema sijaitsee Tikkakosken taajamassa vain noin 23 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Jyväskylän lentoaseman kautta kulkevat kaukoliikenteen bussit ja muut joukkoliikenteen aikataulut Jyväskylästä voit tarkistaa Matkahuollon sivuilta.

Vesitse

Jyväskylän vireä, uudistunut satama sijaitsee Lutakossa, Jyväsjärven rannalla, aivan keskustan tuntumassa, sekä lähellä matkakeskusta. Jyväsjärvelle pääsee Päijänteeltä Äijälänsalmen kautta. Väylä on hyväkuntoinen, vilkkaasti liikennöity, mutta turvallisen väljä. Jyväskylän alueella on lukuisia vierasvenesatamia, joissa on myös vesi- ja sähköpisteet sekä septi-/pilssityhjennysmahdollisuus. Katso yksityiskohtaisemmat tiedot vierassatamista tästä. Lisätietoja kaikista liikenneyhteyksistä Visit Jyväskylän sivulta.

Lue lisää Jyväskylän matkailusta

Lue lisää Jyväskylän palveluista

Lue lisää Aallon Jyväskylästä

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta liittyen Aallon arkkitehtuuriin Jyväskylässä sekä ladata arkkitehtuuripiirrustuksia koneellesi!

 

Opastetut kierrokset

Aallon töitä voi silmäillä kaupunkiretken käänteissä tai niitä voi tarkastella perusteellisemin etevän oppaan ohjauksessa. Opasvaraukset Jyväskylän seudun matkailuneuvonnan kautta, sähköpostiosoite matkailu@jkl.fi, puh. 014 266 0113.