Takaisin listaukseen

Opastettuja kierroksia Alvar Aallon Jyväskylässä

Kaupunki: Jyväskylä, Suomi

Kesto: 1 t, 2 t, 3 t

Kohteet: Alvar Aallon Jyväskylä

Saatavilla: Ympäri vuoden

Majoitus: Ei sisälly

Kuljetus: Not included

Teemat: Funktionalismi, Kirkot, Klassismi, Koulut, Kulttuurirakennukset, Museot, Punatiili

Alkaen Valitusta kierroksesta riippuen / henkilö

”Keski-Suomi muistuttaa useasti Toscanaa, kukkuloille rakennettujen kaupunkien kotimaata, ja sen kautta saa pienen vihjeen siitä miten klassisen kauniisti tämä maakunta voitaisiin rakentaa”, kirjoitti Alvar Aalto lähes sata vuotta sitten.

Matkan kohokohdat:

 • Säynätsalon kunnantalo / Alvar Aalto -museo
 • Jyväskylän työväentalo
 • Seminaarinmäki
 • Hallinto- ja kulttuurikeskus
 • Muuramen kirkko

Syvä kiinnostus sekä historialliseen, latinalaiseen kulttuuriperintöön, että modernin yhteiskunnan vaatimuksiin oli Alvar Aallon ajattelun ja töiden pysyvä piirre. Aallolla oli aina Italian matka mielessään – matka jonka hän oli kerran tehnyt tai matka jota hän vasta suunnitteli. Hänelle Italia edusti jotakin, jolle oli tunnusomaista ihmisen mittakaavan mukainen sympaattinen muotomaailma. Jyväskylän seudun upeisiin, keskisuomalaisiin maisemiin, kukkulakaupunkiin ja Aallon ihmismittakaavaiseen arkkitehtuuriin voi nyt tutustua Aallon ja Italian inspiroimilla, opastetuilla retkillä.

Säynätsalon kunnantalo on toteutettu vuonna 1949 pidetyn kutsukilpailun pohjalta. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Aalto teki ensimmäisen Italian matkansa vuonna 1924, ja matkan vaikutuksia on havaittavissa myös Muuramen kirkon suunnitelmissa Kuva: Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

Jyväskylässä, järvien ja kukkuloiden keskisuomalaisessa kaupungissa on eniten maailmankuulun arkkitehdin, akateemikko Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa.
muuratsalon-koetalo-kuva-maija-vatanen-alvar-aalto-museo
Atriumpiha on keskeinen osa Koetalon arkkitehtuuria. Kuva: Maija Vatanen, Alvar Aalto -säätiö
Jyväskylän yliopisto päärakennus
Jyväskylän yliopiston päärakennus on kampuksen tunnetuin rakennuskokonaisuus. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Risteily Päijänne
Päijänteellä jo sata vuotta risteillyt, aito höyrylaiva s/s Suomi tekee virkistäviä lähivesiristeilyjä Jyväskylästä. Kuva: Walmari Kalevi Korhonen
alvar-aalto-museum-permanent-exhibition-photo-maija-holma-alvar-aalto-museum
Museovierailu Alvar Aalto -museoon on sukellus Aallon arkkitehtuurin, muotoilun ja henkilöhistorian maailmaan, mutta samalla myös arkkitehtoninen kokemus tilasta ja rakennuksesta. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Ohjelma

Päivä 1: Opastetut kierrokset kävellen ja bussilla

Kävelykierrokset:

AALTO ANDANTE

Kuka oli arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto? Aalto andante -kävelykierroksella selviää, kuinka tämä pikkukaupungin nuori haaveilija löysi oman tyylinsä ja vei lapsuudenkaupunkinsa arkkitehtuurin maailmankartalle. Kävelykierroksella kuljetaan Alvar Aallon elämän käännekohdista toiseen, nuoresta koulupojasta arvovaltaiseksi akateemikoksi. Matkalla kuullaan kiehtovia tarinoita elävästä elämästä ja Aallon persoonasta, hänen kasvukivuistaan ja inspiraation lähteistään – ehkäpä jotain toteutumattomista suunnitelmistakin…

Kohteet kierroksella: Työväentalo, hallinto- ja kulttuurikeskus sekä yliopistokampus, lisäksi Nikolainkulma ja Harjun Neron portaat.

Lähtö: Kävelykadun kompassiaukiolta

Kierroksen kesto: 2 tuntia

Hinta: alk.111 € per ryhmä, 1-30 henkilöä.

Suosittelemme kierrosta erityisesti: aivan kaikille!

AALTO FORTE

Koe modernismin mestarin ja arkkitehtuurin oivaltavan taiturin kädenjälki aidossa kaupunkimiljöössä! Alvar Aalto kävi koulunsa, perusti perheensä ja aloitti merkittävän työuransa Jyväskylässä, josta löytyy maailman edustavin kattaus hänen suunnittelemiaan rakennuksia. Aalto forte -kävelykierroksella tutustutaan Alvar Aallon keskeisimpiin rakennuksiin kaupunkialueella ja syvennytään hänen arkkitehtuurinsa erityispiirteisiin ja yksityiskohtiin. Kierroksella selviää myös, mistä Aalto sai vaikutteita töihinsä ja miten ne näkyvät hänen tuotannossaan.

Aallon suunnittelemat kohteet kierroksella:
Työväentalo, hallinto- ja kulttuurikeskus, yliopistokampus ja Ruusupuiston museot (lisäksi Nikolainkulma).

Kierroksen kesto: 2 tuntia

Hinta: alk. 111 € per ryhmä, 1-30 henkilöä.

Suosittelemme kierrosta erityisesti: arkkitehtuurin ystäville.

Opastetut bussikierrokset:

AALTO BRAVO

Arkkitehti Alvar Aalto Jyväskylässä – profeetta omalla maallaan! Tämä väite todentuu opastetulla Aalto bravo -bussikierroksella, jossa tutustutaan Aallon tuotantoon lähes kuuden vuosikymmenen ajalta. Esimerkkejä löytyy nuoruuden klassismista aina loppukauden vahvaan ja kypsään ilmaisuun.

Kuulemme myös tarinoita Aallon elämänvaiheista ja persoonasta – hänen lahjakkaita vaimojaan, Ainoa ja Elissaa unohtamatta. Näemme paikkoja, joissa hän on asunut, viivoja, joita hän on piirtänyt sekä jälkiä, joita hän on jättänyt Jyväskylän kaupunkikuvaan. Käymme Säynätsalossa, ”Päijänteen Tahitilla” sekä Muuramen kirkossa, joka avattiin hiljattain 1920-luvun tyyliin peruskorjattuna.

Aallon suunnittelemat kohteet kierroksella:
Hallinto- ja kulttuurikeskus, Seminaarinmäki, Säynätsalon kunnantalo, Muuramen kirkko.

Kesto: 3 tuntia

Hinta: Opastus alk.150 € per ryhmä, 1-60 henkilöä arkisin, bussi alk. 264 €.

Suosittelemme kierrosta erityisesti: kulttuurin ystäville sekä arkkitehtuurista ja historiasta kiinnostuneille

SPIRITO AALTO

Akateemikko Alvar Aallon ilmapiirissä Jyväskylään on rakentunut paljon mielenkiintoista arkkitehtuuria. Tällä kierroksella Alvar Aallon ja hänen aikalaistensa elämäntyö täydentyy 2000-luvun molemmin puolin rakennettujen kohteiden kautta kuvaksi jyväskyläläisestä, kansainvälisesti kiinnostavasta kaupunkirakentamisesta. Sivistyksen, siltojen, koulutuksen, puuteollisuuden, hallinnon ja asumisen arkkitehtuuria ovat suunnitelleet muun muassa arkkitehdit Wivi Lönn, Elsi Borg, Arto Sipinen, Kirsti Siven ja Asko Takala sekä Anssi Lassila. Kohteisiin tutustutaan bussin ikkunasta sekä valittujen kohteiden äärelle jalkautuen.

Pääkohteita kierroksella: Jyväskylän kaupunginteatteri, Seminaarinmäen kampus ja sen lähellä olevat asuinalueet, Taulumäen kirkko, Ruusupuiston museot, Kuokkalan kirkko ja Arkkitehtuurin Finlandia -palkittu asuinkerrostalo Puukuokka.

Kesto: 3 tuntia

Hinta: Opastus alk.150 € per ryhmä, 1-60 hlöä arkisin, bussi alk. 264 €.

Suosittelemme kierrosta erityisesti: kulttuurin ystäville sekä arkkitehtuurista ja historiasta kiinnostuneille

Erikoiskierros:

KOE AALTO -KÄVELYKIERROS

Miltä Alvar Aallon arkkitehtuuri näyttää liikkeen ja tanssin näkökulmasta tarkasteltuna? KoeAalto –kierroksella tanssitaiteilija Helena Ratinen johdattaa osallistujat Aallon arkkitehtuuriin sekä pintojen ja muotojen yksityiskohtiin liikkeen avulla. Kierros tarjoaa kokeneille Aallon töiden tuntijoille uusia oivalluksia ja uutta näkökulmaa sekä uusille kävijöille ainutlaatuisen ensikosketuksen Aallon omaleimaiseen tyyliin. Koe Aalto -kierroksen järjestää Keski-Suomen Tanssin Keskus.

Kesto: n. 1h

Hinta: 350 e

Suosittelemme kierrosta: kaikille ja erityisesti tanssin ystäville!

Osallistujamäärä:
max. 30

Lisätiedot: aalto(at)tanssinkeskus.fi

Hyödyllistä tietoa
 • Aalto Andante: Kävellen, kierroksella on portaita ja mäkiä.
 • Aalto Forte: Kävellen, kierroksella on portaita ja mäkiä.
 • Aalto Bravo: Lisämaksusta mahdollisuus nauttia Alvarin kakku ja kahvi tai tee Alvar Aalto-museossa kierroksen päätteeksi hintaan 4 € per hlö.
 • KoeAalto: Katso traileri tästä!
 • Lisätietoja kierroksista: Visit Jyväskylä Opastetut kierrokset.

Kiertomatkaan sisältyvät kohteet

Järvi-Suomessa Jyväskylässä voit nauttia retkistä ja risteilyistä, kuva Atacan Ergin

Alvar Aallon Jyväskylä

Jyväskylä

Jyväskylässä, järvien ja kukkuloiden keskisuomalaisessa kaupungissa, on eniten maailmankuulun arkkitehdin, akateemikko Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa. Kaikkiaan 28 kohteen joukosta löytyvät esimerkiksi Alvar Aalto -museo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Alvar Aalto kävi myös koulua, perusti perheen ja aloitti maineikkaan uransa Jyväskylässä. Kaupungissa sijaitsee…

Tietoa matkasta

Hyvä tietää

 • Lisätietoa kierroksista Visit Jyväskylän matkailuneuvonnasta.
 • KoeAalto-kierrosten tiedustelut ja varaukset: aalto(at)tanssinkeskus.fi

 

Matkaehdotus sisältää

Opastus valitun kierroksen mukaisesti.

Lisäpalvelut

 • Kakkukahvit Alvar Aalto -museossa.
 • Bussikuljetus.

Hinta alkaen Valitusta kierroksesta riippuen / henkilö

Lisätietoa hinnoista täältä.

Kaikki oikeudet pidätetään

Tiedustelut ja varaukset

Hinta alkaen Valitusta kierroksesta riippuen / henkilö

Lisätietoa hinnoista täältä.

Kaikki oikeudet pidätetään

Visit Jyväskylä matkailuneuvonta

Asemakatu 7

40100 Jyväskylä, Jyväskylä

KoeAalto-kierrokset.
Keski-Suomen Tanssin keskus

Piippukatu 7 A 2

40100, Jyväskylä

Varaa vierailu

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.