Kesäkuussa 2025 Finlandia-talossa avautunut pysyvä näyttely johdattaa kävijän innostavalle matkalle Alvar, Aino ja Elissa Aallon luovuuden lähteille sekä suomalaisuuden ytimeen.
Tarinakeskeinen näyttely kertoo ennennäkemättömällä tavalla luovuudesta, suomalaisuudesta ja ihmisyydestä niin Aaltojen elämän ja teosten, Suomen historian tapahtumien kuin suomalaisen luonto- ja metsäsuhteenkin kautta. Kokonaisuus avaa uusia näkökulmia Aaltojen saavutuksiin ja niiden vaikutuksiin suomalaisessa arkkitehtuurissa, muotoilussa ja kansainvälisissä verkostoissa.
Finlandia-näyttely herättää Aaltojen perinnön eloon moniaistillisena kokemuksena, jossa yhdistyvät valo, luonto, tarkoituksenmukaisuus ja ihmissuhteet.
Tilat, jotka aiemmin palvelivat mm. sinfoniaorkestereiden harjoitustiloina, kutsuvat nyt kokemaan niiden harmonian. Istahda ihailemaan ja uppoudu tarinoihin, jotka matkan varrella kietoutuvat niin Finlandia-talon syntyyn kuin suomalaisen identiteetin rakentumiseen. Näyttely kutsuu aistimaan, viipymään ja osallistumaan.
Tällä kierroksella voit eläytyä Alvar Aallon suunnitteleman Tehtaanmäen asuinalueen arkeen. Kierros starttaa Anjalan kartanon pihapiiristä, Makasiinikahvilalta ja kulkee kartanomiljöön kautta, Ankkapurhan kosken yli Aallon Tehtaanmäelle.
Anjalan kartano rakennettiin Wrede-suvun maille. Suku sai maat, kun Henrik Wrede pelasti 1605 kuninkaan hengen Kirkholman taistelussa – uhraten samalla omansa. Kartanon historia juontaakin 1600- ja 1700 -luvuille. Sen nykyinen, tyyliltään uusklassinen päärakennus on peräisin 1700-1800 -lukujen vaihteesta.
Kartanolta siirrytään ajassa eteenpäin ja joen toiselle puolelle, Aallon Tehtaanmäelle. Kartano liittyy maamme historiaan, kartanoiden ja ensimmäisten itsenäisyysajatusten aikaan. Tehtaanmäki taas syntyi puunjalostusteollisuuden voimakkaan kasvun aikana 1870-luvulla, laajeni ja muuntui ajan saatossa. 1930-luvulla paperiteollisuus vahvisti rooliaan ja työläisten arkeen ja asumiseen alettiin kiinnittää huomiota.
Aalto palkattiin 30-luvulla suunnittelemaan Anjalan paperitehdasta ja asuntoja tehtaan työntekijöille. Syntyi uudenlainen työläismaailma: vihreä, yhteisöllinen, joen katveeseen rakennettu kokonaisuus, jossa asuttiin, käytiin koulua, harrastettiin ja tehtiin töitä. Arki Aallon taloissa jatkuu yhä, koko alue on edelleen alkuperäisessä käytössä. Näillä elämän näyttämöillä asutaan, pelataan tennistä ja käydään töissä.
Kierroksella tutustutaan Aallon suunnittelemiin rakennuksiin ja vieraillaan sisäkohteessa.
Kierroksen päättää lounas kartanomiljöössä, Ankkapurhan Helmessä.
Lataa jo ennen matkaasi arkkitehtuuriopas Kouvolan Aalto-kohteista koneellesi tästä!
Syvä kiinnostus sekä historialliseen, latinalaiseen kulttuuriperintöön, että modernin yhteiskunnan vaatimuksiin oli Alvar Aallon ajattelun ja töiden pysyvä piirre. Aallolla oli aina Italian matka mielessään – matka jonka hän oli kerran tehnyt tai matka jota hän vasta suunnitteli.
Hänelle Italia edusti jotakin, jolle oli tunnusomaista ihmisen mittakaavan mukainen sympaattinen muotomaailma. Jyväskylän seudun upeisiin, keskisuomalaisiin maisemiin, kukkulakaupunkiin ja Aallon ihmismittakaavaiseen arkkitehtuuriin voi nyt tutustua Aallon ja Italian inspiroimilla, opastetuilla retkillä.