Takaisin listaukseen

Sunilan selluloosatehdas ja asuinalue

Osoite: Sunila, Kotka Googlen reittikartta

Pääsymaksu: Hinta tiedusteltaessa

Opastukset: Tiedustelut opastetuista kierroksista Kymenmatkat Oy, puhelimella +358 5211 1600 tai sähköpostilla kymenmatkat@kymenmatkat.fi

Teemat: Aallon kodit, Asuinalueet, Funktionalismi, Saunat ja altaat, Teolliset ympäristöt

Kotisivu: Aallon Sunila

Funktionalismin helmi Sunilan sellutehdas ja asuinalue

Aikoinaan maailman kauneimmaksi tehtaaksi kutsutusta Sunilan sellutehtaasta tuli asuinalueineen Aallon kansainvälisen modernismin ikoni, jota esiteltiin Pariisin ja New Yorkin maailmannäyttelyissä vuosina 1937 ja 1939. Tehtaaseen ja sen alkuperäisiin Aino Aallon suunnittelemiin tiloihin ei kuitenkaan tällä hetkellä pääse vierailemaan.

Sunilan sellutehdas ja asuinalue (1936–38, 1947, 1951–54) on laajin Aallon alkuperäisten suunnitelmien mukaan toteutunut kokonaisuus, metsälähiö Suomenlahden rannalla Kymijoen suistossa. Asemakaavassa suojellussa Sunilassa on tehtaanjohtajan asuintalo Kantola ja rantasauna, 12 rivi- ja kerrosasuintaloa ja muotokieleltään mielenkiintoisia huoltorakennuksia. Aluetta leimaavat laajat nurmikentät ja pelkistetyt mäntypihat.

Poikkea kahville ja seuraa mobiiliopasta

Poikkea kahville EKAn Lämpökeskukseen, korttelikoti Alvariskan ystävälliseen tunnelmaan. Alvariska on auki maanantaista perjantaihin klo 8 – 15. Iltaisin vierailijoita palvelee myös pieni originaali keskiolutbaari Pikku-Sini.

Sunilan urheilukenttä on aktiivisessa käytössä ja talvisin kentän pientä luistelurataa kiertää myös latu. Kahden kilometrin matkan päässä Sunilasta sijaitsee upea Äijänniemen uimaranta. Luonnonkivinen mäntykankainen hiekkaranta on n. 100 metriä pitkä ja soveltuu erinomaisesti myös pienten lasten perheille matalan rantaosuuden ansiosta. Alueella on pukusuojat, WC, jätehuolto ja grillipaikka. Rannan lähimaastossa on metsäpolkuja, joilla voi ulkoilla uimisen ja auringonoton lomassa.

Lue lisää Sunilasta ->

Asukasyhdistyksen nettisivut ->

Tutustu Alvar Aallon Kymenlaakso -pyöräilyreittiin ->

 

Vieraile Helsingistä itään Kotkan – Haminan seudulla!

Möyrimistä historiassa, kohteena Salpalinja, Merikeskus Vellamo tai vanhat varuskuntasaaret. Sapokan vesipuisto ja muut Kotkan palkitut unelmapuutarhat, jotka saavat himoitsemaan sormien upottamista oman pihan multaan. Kirkkojen upeutta, ortodoksisista pyhäköistä saariston suolaisia myrskyjä uhmaaviin herranhuoneisiin. Autenttisia miljöitä, ympyräkaavaisesta Haminan kaupungista vanhoihin myllyihin. Kerralla ei kaikkea ehdi, mutta sehän on vain painava syy vierailla luonamme useammin kuin kerran.

Visit Kotka-Hamina

Kantolan rantasaunalta avautuu hieno näkymä Sunilan sellutehtaalle. Kuva: Rurik Wasatjerna

Kerrostalo Juurelan päätyparvekkeet Sunilassa. Kuva: Rurik Wasatjerna

Sunila oli Suomen ensimmäinen ”metsäkaupunki”, joka viitoitti tietä muiden sodanjälkeisten asuinalueiden suunnittelulle Suomessa.
Kantola piha talvella kuva Rurik Wasastjerna
Kantola on Sunilan alueen kruunu aivan meren rannalla. Kuva: Rurik Wasastjerna
Sunilan sellutehtaan asuinalueen terassitalot
Sunilan sellutehtaan asuinrakennukset on sijoitettu väljästi metsäiseen maastoon. Kuva: Rurik Wasatjerna
Slammattu tiiliseinä Sunilassa kuva Rurik Wasatjerna
Slammattu tiiliseinä Sunilassa. Kuva: Rurik Wasatjerna
Sunila Runkola ja männyt talvisessa asussa
Kerrostalo Runkola talvisessa asussaan Sunilassa.
Kerrostalo Kuuselaa, Sunila
Kerrostalo Kuuselan päätyseinän parvekkeissa on mäntyteema. Kuva: Rurik Wasastjerna
Tehtaanjohtajan asuintalo Kantola kuva Rurik Wasastjerna
Kantolan Tehtaanjohtajan asuintalon olohuoneesta avautuu näkymät puutarhaan ja merelle. Kuva: Rurik Wasastjerna
Kantolan rantasaunan tupa kuva Rurik Wasastjerna
Kantolan Rantasaunan yhteydessä on viihtyisä taukotupa saunojille. Kuva: Rurik Wasastjerna
Kerrostalo Kuusela Sunilassa
Kerrostalo Kuusela Sunilassa. Kuva: Rurik Wasastjerna

Lisää tietoa

Aikansa suurimpia tehdasinvestointeja

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Sunila on arkkitehtimestarin tuotannon laajin toteutunut kokonaisuus. Alue on asemakaavassa suojeltu rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti arvokas ympäristö.

1930- luvun nousukauden käynnistyessä A. Ahlström Oy, Enso Gutzeit, Kymin Oy, Tampella ja Yhtyneet Paperitehtaat päättivät rakentaa Sunilaan sulfaattiselluloosatehtaan, jonka tuotantokyky olisi 80 000 tonnia vuodessa. Alueen keskipisteenä oleva Sunilan tehdas tarvitsi myös läheisyytensä asuinrakennuksia tehtaan työväestölle ja virkailijoille.

Sunila Oy:n johtokunnan puheenjohtaja, A. Ahlström Oy:n toimitusjohtaja Harry Gullichsen esitti Alvar Aaltoa hankkeen arkkitehdiksi. Aalto oli jo tuolloin kansainvälisesti merkittävä suunnittelija. Läheisen Hallan tehtaan tekninen johtaja, Lauri Kanto, kutsuttiin rakennushankkeen vetäjäksi ja Aulis Kairamo sen tekniseksi johtajaksi. Nämä neljä miestä loivat teknisesti, arkkitehtonisesti ja sosiaalisesti korkeatasoisen tuotantolaitoksen ja yhdyskunnan. Aino Aalto vastasi tehtaan edustustilojen suunnittelusta kalusteineen, ja yhdessä Maire Gullichsenin kanssa vaikutti merkittävästi työväestön asuinolojen modernisointiin ja lastentalojen yleistymiseen. Tehtaan rakentaminen alkoi vuonna 1936 ja ensimmäinen sellupaali tuotettiin jo 1938.

Sunila oli Suomen ensimmäinen ”metsäkaupunki”, joka viitoitti tietä muiden sodanjälkeisten asuinalueiden suunnittelulle Suomessa.

Sunila oli vuodesta 1938 alkaen 60-luvulle saakka toisaalta perinteinen patruunavetoinen ruukkiyhdyskunta, toisaalta moderni hyvinvointiyhteisö. Yhtiö huolehti väestään monin tavoin sairauskassasta urheiluharrastuksiin. Sunilan Sisun soutajat niittivät mainetta Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 voittamalla olympiapronssia.

Sunilan asuinalueen asemakaava perustuu rakennusten vapaaseen sijoitteluun maastossa. Rakennukset on ryhmitelty viuhkamaisesti sallien vapaat näkymät luontoon jokaisesta asunnosta. Laajat nurmipinnat, avokalliot ja suuret männyt hallitsevat Sunilan alueen levollista maisemakuvaa.

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Sunilaan

Sunila sijaitsee Kotkassa, Suomenlahden rannikolla. Etäisyys Helsingistä Sunilaan on noin 135 kilometriä. Helsingistä Kotkaan on yhteydet Matkahuollon bussilla, Onnibussilla sekä junalla. Kotkan seudun bussit palvelevat Kotkan alueella, joista parhaimmat bussilinjat Sunilaan ovat 1, 5B sekä 6. Kotkaan saapuessa voit tilata myös taksin Sunilaan numerosta 0100 87227. Voit myös tilata opastettuja kierroksia Kantolasta tai Kymenmatkat Oy:ltä. Alueella on mahdollista vierailla myös omatoimisesti mobiilikartan reittiä seuraten.

Lue lisää Sunilasta

Lue lisää Kotkan-Haminan seudusta

Tutustu Alvar Aallon Kymenlaakso -pyöräilyreittiin

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta liittyen Aallon arkkitehtuuriin Sunilassa!

Opastetut kierrokset

Tiedustelut opastetuista kierroksista Kymenmatkat Oy, puhelimella +358 5211 1600 tai sähköpostilla kymenmatkat@kymenmatkat.fi