Alvar Aallon kotitalo

Talo valmistui Aino ja Alvar Aallon kodiksi ja ateljeeksi vuonna 1936. Aallon arkkitehtitoimisto toimi Munkkiniemessä sijaitsevassa rakennuksessa vuoteen 1955 saakka. Nykyisin rakennus on avoinna yleisölle kotimuseona.

Aino ja Alvar Aalto suunnittelivat rakennuksen, jonka yksinkertaiset, luonnolliset materiaalit pehmentävät modernin arkkitehtuurin muotokieltä. Oman kotitalon suunnittelu antoi mahdollisuuden erilaisiin rakenne- ja materiaalikokeiluihin.

Katujulkisivultaan suljetun rakennuksen huonetilojen avautuminen eri ilmansuuntiin on huolellisesti harkittu. Työtilat ja perheen asuintilat on erotettu toisistaan hienovaraisesti materiaalivalinnoin. Tämä on havaittavissa sekä julkisivuissa että interiööreissä.

Alvar Aalto asui talossa kuolemaansa saakka, minkä jälkeen rakennus oli pitkään perheen käytössä. Rakennussuojelulailla suojeltu talo on nykyisin Alvar Aalto -säätiön museokohde, johon pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla ympäri vuoden. Kotitalossa toimii myös museokauppa.

Kotitalon kadun puoleinen julkisivu on suljettu ja vähäeleinen verrattuna pihan puolelta löytyvään rikkaaseen näkymään. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Olohuoneeseen ja työtilaan avautuva näkymä edustaa eri aikakerrostumia. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

digi 3363
Aallon arkkitehtitoimisto sijaitsi Riihitiellä siihen saakka, kunnes Tiilimäen toimistorakennus valmistui vuonna 1955. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
the-aalto-house-dining-room-photo-maija-holma-alvar-aalto-museum
Kotitalon ruokasalissa eri tyylilajit leikittelevät keskenään sulassa sovussa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
digi 3706b
Kotitalon puutarhan Alvar ja Aino suunnittelivat yhdessä. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
digi 3346
Talon toimiston puolen osaa ympäröi perinteinen riukuaita. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Kohde kartalla

1. Alvar Aallon kotitalo

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Alvar Aallon kotitalo

Alvar Aallon kotitalo sijaitsee Helsingin Munkkiniemessä osoitteessa Riihitie 20. Aallon kotitaloon voi tutustua vain opastetulla kierroksella. Ennakkovaraus kierroksille on suositeltavaa ja sen voit tehdä helposti Alvar Aalto -säätiön verkkokaupassa. Opastettuja kierroksia on vuoden ympäri miltei päivittäin. Kierrokset kestävät tunnin, ja ne sisältävät niin varsinaisen opastuksen kuin aikaa nauttia talon tunnelmasta ja tutustua myös museokaupan valikoimaan. Tarkista aukioloajat sekä poikkeukset Alvar Aalto -säätiön kotisivuilta.

Helsingin keskustasta parhaiten Munkkiniemeen pääsee rautatievaunulla numero 4. Lähin pysäkki kotitalolle on Laajalahden aukio. Tarkista tarkat ajat Helsingin Seudun reittioppaasta.

Huomaathan, että voit samalla myös vierailla läheisessä Alvar Aallon ateljeessa osoitteessa Tiilimäki 20. Tarkista ajat ja varaa lippusi ennakkoon säätiön verkkokaupasta!

Lue lisää Alvar Aallon kotitalosta 

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta liittyen Alvar Aallon kotitaloon sekä ladata arkkitehtuuripiirrustuksia koneellesi!

Opastetut kierrokset

Lisätietoa

Alvar Aallon ateljee sijaitsee lähellä samalla Munkkiniemen alueella.