Takaisin listaukseen

Paimion parantola

Osoite: Alvar Aallontie 275, 21540 Paimio Googlen reittikartta

Pääsymaksu: 10 € - 25 € / henkilö

Opastukset: Opastetut kierrokset 1,5 tuntia

Teemat: Funktionalismi, Luonto, Sairaalat

Kotisivu: Paimion parantola

Paimioon tuberkuloosiparantolaksi vuonna 1933 valmistunut rakennus oli arkkitehtien Alvar ja Aino Aallon kansainvälisen uran kannalta keskeinen. Yhdessä kaksi vuotta myöhemmin valmistuneen Viipurin kirjaston kanssa se nosti Aallot kansainväliseen tietoisuuteen. Suomalainen arkkitehtuuri ei ollut enää ainoastaan vaikutteiden vastaanottaja.

Tammikuussa 1929 päättyneen arkkitehtuurikilpailun voiton perusteella rakennettu parantola oli uraauurtava. Tuberkuloosiparantola oli erityisen sopiva uusien funktionalististen oppien mukaiselle rakennukselle, jossa rohkeat betonirakenteet ja ajanmukainen talotekniikka olivat arkkitehtuurin ja toiminnallisuuden erottamattomia osia. Rakennuksen sisätilojen värityksen – muiden muassa pääportaan keltaiset lattiat, käytävien värikkäät seinät, potilashuoneiden tummat katot ja parvekkeiden oranssit kaiteet Aalto suunnitteli yhdessä koristetaiteilija Eino Kaurian kanssa.

Käyttötarkoitusten mukaan useisiin osiin ryhmitelty rakennuskokonaisuus toteutettiin pienimpiinkin kalustuksen yksityiskohtiin asti Aaltojen näkemyksen mukaisesti. Irtokalustuksessa käytettiin tarjolla olleiden vakiotuotteiden ohella runsaasti nimenomaan parantolaa varten suunniteltuja huonekaluja. Ajan henkeen kuuluneen standardi-ideologian nojalla niitä kaavailtiin käytettäväksi muuallakin: esimerkiksi monet valaisimet päätyivät taidetakomo Taito Oy:n kuvastoihin.

Huonekaluista tuli vuonna 1935 perustetun Artekin keskeisiä tuotteita. Varsinkin vaneritaivutuksin toteutettu Paimio-tuoli on kohonnut muotoilun kansainväliseksi ikoniksi. Sen sijaan parantolan kanssa samanikäinen kolmijalkajakkara ei vielä ehtinyt Otto Korhosen puusepän tehtaalta parantolan ensimmäisiin kalustusvaiheisiin. Potilashuoneiden kalustusta hallitsivat Aaltojen sittemmin nopeasti hylkäämät metalliputkirakenteet.

Päärakennukseen tehtiin Aallon toimiston suunnitelmien mukaan leikkaussalisiipi jo 1950-luvun lopulla ja 1960-luvulla viereen kohosi uusia henkilökunnan asuntoja. Kyykartanoksi kutsutun, mäntymetsässä mutkittelevan rivitalon soluasunnot toivat alueelle uudenlaisen asumismuodon.

Paimion parantolan potilassiivestä avautuu näkymä kohti vehreää mäntymetsää. Kuva: Maija Holma Alvar Aalto -säätiö

Rakennuksen sisätilojen värityksen – muiden muassa pääportaan keltaiset lattiat, Aalto suunnitteli yhdessä koristetaiteilija Eino Kaurian kanssa. Kuva: Maija Holma Alvar Aalto -säätiö

Parantola on poikkeuksellinen kokonaistaideteos, joka henkii ihmisen ja luonnon yhteyttä, ja jossa arkkitehtuuri on väline parantumiseen.
Paimion parantola
Paimion parantolan julkisivu esittäytyy kävijöille värikkäänä myös talviaikaan. Kuva: Maija Holma Alvar Aalto -säätiö
Paimion parantola, porraskäytävä
Rakennuksen sisätilojen värityksen – muiden muassa pääportaan keltaiset lattiat, Aalto suunnitteli yhdessä koristetaiteilija Eino Kaurian kanssa. Kuva: Maija Holma Alvar Aalto -säätiö
PAIMIO-Sanatorium-Alvar-Aalto-Foundation
Rakennusta ympäröivä mäntymetsä sekä vehreä nurmikenttä luo rakennukselle varsinkin kesäisin vaikuttavan kulissin. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Paimiossa voi vierailla oppaan kanssa
Paimion parantolaan voi tutustua ennakkoonvaratulla opastetulla kierroksella.
Paimion parantolan pienoismalli näyttelytilassa
Opaskierroksen aikana voi tutustua lähemmin myös Paimion parantolan pienoismalliin.

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Paimioon

Paimio sijaitsee Turun ja Salon puolessa välissä noin 140 kilometrin päässä Helsingistä ja noin 30 km Turusta. Paimioon voi saapua joko omalla autolla moottoritietä tai historiallista Kuninkaantietä pitkin tai paikallisbussilla Turusta sekä linja-autolla Helsingistä, josta matka-aika noin 2 tuntia. Helsinki-Turku-välillä liikennöivät pikavuorot pysähtyvät pysäkillä, jonka nimi on “Paimio th, moottoritie (liittymä 11)”. Pysäkiltä voi tilata taksin parantolaan soittamalla numeroon 0210041. Huom. taksi kannattaa tilata etukäteen, koska saatavuus saattaa olla rajoitettu.

Paikallisbussin matka-aika Turusta Paimioon on noin 1 tunti. Tarkista yhteydet etukäteen Matkahuollon kotisivuilta tai Turun seudun paikallisliikenteen sivuilta (huom. pysäkki nimellä Paimion sairaala). Osa paikallisbusseista menee suoraan parantolaan saakka mutta osa pysähtyy vain Paimion keskustassa, josta parantolaan on matkaa noin 3 kilometriä. Paimion keskustasta on mahdollista ottaa taksi parantolaan ja sen voi tilata numerosta 0210041.

Paimion parantola sijaitsee osoitteessa Alvar Aallontie 275.

Lue lisää Paimion kaupungin palveluista ja nähtävyyksistä.

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta liittyen Paimion parantolaan!

Opastetut kierrokset

Opastetut kierrokset 1,5 tuntia

Lisätietoa

Paimion parantolan asiantuntevilla opastuksilla pääset tutustumaan parantolan arkeen ja innovaatioihin. Opastuksella perehdytään rakennuksen arkkitehtuuriin ja parantaviin elementteihin, kuullaan tarinoita potilaiden ja työntekijöiden vaiheikkaasta historiasta parantolassa ja ihmetellään muotoilun merkityksiä. Kierroksilla vieraillaan mm. kattoterrasilla ja näyttelyssä.