Takaisin listaukseen

Alvar Aalto -museo

Kaupunki: Alvar Aalto -museo, Alvar Aallon katu, Jyväskylä, Suomi Googlen reittikartta

Pääsymaksu: 4 € - 6 € / henkilö. Ilmainen sisäänpääsy Museokortilla.

Opastukset: Vapaasti vierailtavissa/opastettu kierros Yksityisopastukset ja tiedustelut: museum@alvaraalto.fi

Teemat: Kulttuurirakennukset, Museot, Toimistorakennukset

Aukioloajat

1.1.–30.6.
ti-su 11-18
1.7.–31.8.
ti-su 10-18
1.9.–31.12.
ti-su 11-18

Vuonna 1966 Jyväskylässä perustettiin Alvar Aalto -museoseura, jonka ensisijaisena tarkoituksena oli toimia taidemuseon perustamiseksi ja ylläpitämiseksi Jyväskylässä. Aallolta tilatut piirustukset museota varten valmistuivat syksyllä 1971, ja rakennus oli lopullisesti valmis 1973.

Rakennuksen julkisivut ovat Arabian vaaleaa Halla -tiiltä, korkea betonisokkeli on maalattu valkoiseksi. Vertikaalit lasitetut sauvaklinkkeri-raidat jäsentävät muurimaisia julkisivuja muodostaen reliefin, joka antaa voimakkaan syvyysvaikutelman valon kiillottaessa pinnan. Muurimaisuutta korostavat myös näyttelytilojen kattoikkunoiden pystyrimoitukset, jotka tietystä kulmasta katsottuna saavat ikkunat sulautumaan julkisivuun. Sisäänkäyntijulkisivu on ikkunaton lukuun ottamatta pieniä ikkunoita ovien läheisyydessä. Massiivisten ovien pinta on kuparia ja ovien vasemmalla puolella on häivähdys marmoria. Kattomaisemaa hallitsevat itään suunnatut kattoikkunat.

Museorakennuksessa toimii nykyään Alvar Aallon nimikkomuseo. Museon perusnäyttelyssä on esillä Aallon elämäntuotannon koko kaari ja henkilöhistorialliset vaiheet. Museon Galleriassa esitellään vaihtuvia näyttelyjä arkkitehtuurista ja muotoilusta. Museovierailu Alvar Aalto -museoon on sukellus Aallon arkkitehtuurin, muotoilun ja henkilöhistorian maailmaan, mutta samalla myös arkkitehtoninen kokemus tilasta ja rakennuksesta. Museo on avoinna yleisölle ympäri vuoden. Sen tiloissa on myös monipuolinen museokauppa sekä kahvila.

Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat aula- ja vaatetilat, kahvila, museokauppa sekä toimisto- ja varastotiloja. Rakennuksen takaosassa on pieni asunto, jossa on toimistotiloja, sekä ateljee, jossa nykyisin toimii museon työpaja URBS.

 

Museon sisäänkäynnin julkisivun ikkunattomuus on Aallon arkkitehtuurille ominaista. Kuva: Janina Kastikainen, Alvar Aalto -säätiö

Rakennuksen avoimesta näyttelyhallista löytyy museon pysyvä näyttely Alvar Aallosta. Kuva: Alvar Aalto -säätiö

alvar-aalto-museum-permanent-exhibition-photo-maija-holma-alvar-aalto-museum
Museovierailu Alvar Aalto -museoon on sukellus Aallon arkkitehtuurin, muotoilun ja henkilöhistorian maailmaan, mutta samalla myös arkkitehtoninen kokemus tilasta ja rakennuksesta. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
alvar-aalto-museo-aula-kuva-janina-kastikainen-alvar-aalto-museo
Valo johdattaa hämärästä aulasta portaisiin, jotka johtavat toisen kerroksen suureen näyttelytilaan. Kuva: Janina Kastikainen, Alvar Aalto -säätiö
alvar-aalto-museum-winter-photo-maija-holma-alvar-aalto-museum
Rakennuksen sisäänkäynti julkisivu on ikkunaton. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Kohde kartalla

1. Alvar Aalto -museo

Lisätietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Alvar Aalto -museolle

Alvar Aallon museo sijaitsee Jyväskylässä osoitteessa Alvar Aallon katu 7. Museo sijaitsee hyvin lähellä Jyväskylän kaupungin keskustaa. Useat paikallisliikenteen bussit ajavat aivan museon läheltä ja jalkaisin matka on noin 15 minuuttia.

Alvar Aalto -museo on avoinna:

1.1.–30.6. ti-su 11-18

1.7.–31.8. ti-su 10-18

1.9.–31.12. ti-su 11-18

Huom! Tarkista juhlapyhien poikkeukset aukioloaikoihin ennen suunniteltua vierailua.

Saapuminen Jyväskylään

Jyväskylä sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa, noin 270 kilometrin päässä Helsingistä. Jyväskylään on helppo tulla melkein mistä vain ja millä vain, koska se sijaitsee mukavan keskeisesti monipuolisten liikenneyhteyksien ytimessä.

Junalla ja linja-autolla 

Jyväskylä sijaitsee keskellä Suomea, kohtuullisen matkan päässä kaikkialta, joten matka taittuu helposti ja nopeasti junalla tai linja-autolla. Helsingistä pääset Jyväskylään jopa alle 3,5 tunnissa ja Tampereelta 1,5 tunnissa. Ajankohtaiset tarjoukset kannattaa tarkistaa VR:n sivuilta. Katso linja-autojen aikataulut ja hinnat tästä. Myös edullinen Onnibus liikennöi Jyväskylään. Onnibussin aikataulut ja hinnat löydät tästä.

Autolla

Jyväskylään pääset sujuvasti perille myös omalla autollasi. Kaupunki sijaitsee E4-valtatien varrella. Jyväskylään pääsee lisäksi vaikkapa 9-tietä Kuopion tai Tampereen suunnasta.
Autolla kulkiessasi voit tarkistaa nopeimman tai lyhimmän reitin Jyväskylään internetin eri reittihakupalveluista, esimerkiksi internetin eri reittihakupalveluista, esimerkiksi Googlen karttahakupalvelusta.

Lentäen

Jyväskylään pääset myös lentäen. Jyväskylän lentoasema sijaitsee Tikkakosken taajamassa vain noin 23 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Jyväskylän lentoaseman kautta kulkevat kaukoliikenteen bussit ja muut joukkoliikenteen aikataulut Jyväskylästä voit tarkistaa Matkahuollon sivuilta.

Vesitse

Jyväskylän vireä, uudistunut satama sijaitsee Lutakossa, Jyväsjärven rannalla, aivan keskustan tuntumassa, sekä lähellä matkakeskusta. Jyväsjärvelle pääsee Päijänteeltä Äijälänsalmen kautta. Väylä on hyväkuntoinen, vilkkaasti liikennöity, mutta turvallisen väljä. Jyväskylän alueella on lukuisia vierasvenesatamia, joissa on myös vesi- ja sähköpisteet sekä septi-/pilssityhjennysmahdollisuus. Katso yksityiskohtaisemmat tiedot vierassatamista tästä. Lisätietoja kaikista liikenneyhteyksistä Visit Jyväskylän sivulta.

Lue lisää Jyväskylän nähtävyyksistä

Lue lisää Aallon Jyväskylästä

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta liittyen Alvar Aallon Jyväskylään sekä ladata arkkitehtuuripiirrustuksia koneellesi!

 

Opastetut kierrokset

Yksityisopastukset ja tiedustelut: museum@alvaraalto.fi