Alvar Aalto -museo

Vuonna 1973 valmistuneessa museorakennuksessa toimii Alvar Aallon nimikkomuseo. Museon perusnäyttelyssä on esillä Aallon elämäntuotannon koko kaari ja henkilöhistorialliset vaiheet. Museon Galleriassa esitellään vaihtuvia näyttelyjä arkkitehtuurista ja muotoilusta.

Museovierailu Alvar Aalto -museoon on sukellus Aallon arkkitehtuurin, muotoilun ja henkilöhistorian maailmaan, mutta samalla myös arkkitehtoninen kokemus tilasta ja rakennuksesta.

Museo on avoinna yleisölle ympäri vuoden. Sen tiloissa on myös monipuolinen museokauppa sekä kahvila.

Vuonna 1966 Jyväskylässä perustettiin Alvar Aalto -museoseura, jonka ensisijaisena tarkoituksena oli toimia taidemuseon perustamiseksi ja ylläpitämiseksi Jyväskylässä. Aallolta tilatut piirustukset museota varten valmistuivat syksyllä 1971, ja rakennus oli lopullisesti valmis 1973.

Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat aula- ja vaatetilat, kahvila, museokauppa sekä toimisto- ja varastotiloja. Rakennuksen takaosassa on pieni asunto, jossa on toimistotiloja, sekä ateljee, jossa nykyisin toimii museon työpaja URBS.

Lue lisää rakennuksen arkkitehtuurista Alvar Aalto -säätiön sivuilta.

Rakennuksen avoimesta näyttelyhallista löytyy museon pysyvä näyttely Alvar Aallosta. Kuva: Alvar Aalto -säätiö

Museon sisäänkäynnin julkisivun ikkunattomuus on Aallon arkkitehtuurille ominaista. Kuva: Janina Kastikainen, Alvar Aalto -säätiö

alvar-aalto-museum-permanent-exhibition-photo-maija-holma-alvar-aalto-museum
Opastetulla kierroksella saat enemmän irti museovierailustasi! Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Kohde kartalla

1. Alvar Aalto -museo

Tietoa vierailijalle

Hyvä tietää

Saapuminen Jyväskylään

Jyväskylä sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa, noin 270 kilometrin päässä Helsingistä. Jyväskylään on helppo tulla melkein mistä vain ja millä vain, koska se sijaitsee mukavan keskeisesti monipuolisten liikenneyhteyksien ytimessä. Alvar Aallon museo sijaitsee osoitteessa Alvar Aallon katu 7. Museo on avoinna ympäri vuoden mutta tarkistathan hinnat ja aukioloajat aina ennen suunniteltua vierailuasi! Museo sijaitsee hyvin lähellä Jyväskylän kaupungin keskustaa. Useat paikallisliikenteen bussit ajavat aivan museon läheltä ja jalkaisin matka on noin 15 minuuttia.

Junalla ja linja-autolla 

Jyväskylä sijaitsee keskellä Suomea, kohtuullisen matkan päässä kaikkialta, joten matka taittuu helposti ja nopeasti junalla tai linja-autolla. Helsingistä pääset Jyväskylään jopa alle 3,5 tunnissa ja Tampereelta 1,5 tunnissa. Ajankohtaiset tarjoukset kannattaa tarkistaa VR:n sivuilta. Katso linja-autojen aikataulut ja hinnat tästä. Myös edullinen Onnibus liikennöi Jyväskylään. Onnibussin aikataulut ja hinnat löydät tästä.

Autolla

Jyväskylään pääset sujuvasti perille myös omalla autollasi. Kaupunki sijaitsee E4-valtatien varrella. Jyväskylään pääsee lisäksi vaikkapa 9-tietä Kuopion tai Tampereen suunnasta.
Autolla kulkiessasi voit tarkistaa nopeimman tai lyhimmän reitin Jyväskylään internetin eri reittihakupalveluista, esimerkiksi internetin eri reittihakupalveluista, esimerkiksi Googlen karttahakupalvelusta.

Lentäen

Jyväskylään pääset myös lentäen. Jyväskylän lentoasema sijaitsee Tikkakosken taajamassa vain noin 23 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Jyväskylän lentoaseman kautta kulkevat kaukoliikenteen bussit ja muut joukkoliikenteen aikataulut Jyväskylästä voit tarkistaa Matkahuollon sivuilta.

Vesitse

Jyväskylän vireä, uudistunut satama sijaitsee Lutakossa, Jyväsjärven rannalla, aivan keskustan tuntumassa, sekä lähellä matkakeskusta. Jyväsjärvelle pääsee Päijänteeltä Äijälänsalmen kautta. Väylä on hyväkuntoinen, vilkkaasti liikennöity, mutta turvallisen väljä. Jyväskylän alueella on lukuisia vierasvenesatamia, joissa on myös vesi- ja sähköpisteet sekä septi-/pilssityhjennysmahdollisuus. Katso yksityiskohtaisemmat tiedot vierassatamista tästä. Lisätietoja kaikista liikenneyhteyksistä Visit Jyväskylän sivulta.

Lue lisää Jyväskylän nähtävyyksistä

Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta voit myös ostaa kirjallisuutta liittyen Alvar Aallon Jyväskylään sekä ladata arkkitehtuuripiirrustuksia koneellesi!

 

Opastetut kierrokset

Opastukset ja tiedustelut: museum@alvaraalto.fi

Osta liput verkkokaupasta.

Lisätietoa

Museossa järjestetään ajankohtaisia arkkitehtuuri- ja designnäyttelyitä.