Takaisin listaukseen

Taiteilijakotikierros Villa Kokkonen

Kaupunki: Järvenpää, Suomi

Kesto: 1 t, 2 t, 3 t

Kohteet: Villa Kokkonen

Saatavilla: Ympäri vuoden

Majoitus: Ei sisälly

Kuljetus: Ei sisälly

Teemat: Aallon kodit, Musiikki, Taide

Alkaen 12 € / henkilö

Aallon rakennustaiteen, pihapiirin ja järvinäkymän muodostama kokonaisuus sekä Villa Kokkosen isäntäparin pienoiskonsertti!

Matkan kohokohdat:

  • Opastettu taiteilijakotikierros, johon sisältyy pienoiskonsertti, kesto n. 45 minuuttia.
  • Kierroksen jälkeen mahdollisuus tarjoiluihin, jotka toteutetaan noutopöytäperiaatteella.
  • Shoppailua Villa Kokkosen kaupassa.

Vierailu Villa Kokkosessa – elämyksellinen matka taiteilijakodin historiaan ja nykypäivään

Alvar Aallon piirtämien yksityiskotien joukossa Villa Kokkonen (1967-1969) on todellinen harvinaisuus, sillä Aalto suunnitteli sen taiteilijakodiksi. Säveltäjä Joonas Kokkonen asui Villa Kokkosessa 27 vuotta. Talon rakennustaiteellisena sydämenä on flyygelin ja konserttisalin ainutlaatuinen yhdistelmä.

Tuusulanjärven taiteilijayhteisön tarina, joka muuten olisi päättynyt Jean Sibeliuksen kuolemaan vuonna 1957, sai uutta virtaa, kun Joonas Kokkonen perui muuttoaikeensa Helsinkiin, hankki rantatontin Järvenpään kaupungilta edulliseen hintaan ja sai kotinsa suunnittelijaksi Suomen tunnetuimman arkkitehdin.

Villa Kokkonen on yksikerroksinen ja monimuotoinen puutalo, joka kylpee luonnonvalossa. Talo on jo itsessään näkemisen arvoinen, mutta Elina Viitailan ja Antti A. Pesosen taiteilijakotikierroksilla matkailijat pääsevät myös kokemaan talon tarinan ja nauttimaan konserttisalin erinomaisesta akustiikasta.

  • Kiireetön vierailuvaraus ilman tarjoiluja 60–75 minuuttia, tarjoilujen kera 1,5–3 tuntia.
  • Ympäri vuoden tilauksesta.
  • 1–55 hengelle.

Elina Viitaila ja Antti A. Pesonen ovat Villa Kokkosen lämminhenkinen isäntäpari. Kuva: Mestart Oy.

Villa Kokkonen sijaitsee Tuusulanjärven läheisyydessä. Kuva: Visit Tuusulanjärvi

Alvar Aallon piirtämien yksityiskotien joukossa Villa Kokkonen on todellinen harvinaisuus, sillä Aalto suunnitteli sen taiteilijakodiksi. – Villa Kokkosessa kuljetaan kodikkaasti sukilla. Vieraiden kannattaa ottaa mukaan omat villasukat, sisätossut tai vaihtojalkineet.
Taiteilijakotikierros Villa Kokkonen Järvenpäässä
Villa Kokkonen by Alvar Aalto interior photo by Mestart
Alvar Aalto suunnitteli Villa Kokkosen musiikin ehdoilla. Kuva: Mestart Oy.

Ohjelma

Päivä 1: Taiteilijakotikierros Villa Kokkonen

Antti ottaa vieraat vastaan Villa Kokkosen portilla esitellen ilmoitustaulussa olevan Iconic Houses  -julisteen. Villa Kokkonen valittiin vuonna 2012 ensimmäisten suomalaistalojen joukossa Iconic Houses -verkostoon, johon kuuluu maailman tunnetuimpia talomuseoita.

Säävarauksella Antti opastaa ja kävelee vieraiden kanssa Villa Kokkosen päärakennuksen ympäri täydet 360 astetta. Ulkokierroksen aikana vieraat näkevät runsain määrin Alvar Aallon rakennustaidetta, taiteilijakodin puutarhan ja Tuusulanjärven.

Seuraavaksi siirrytään taiteilijakodin sisätiloihin. Opastettu kierros jatkuu talon konserttisalissa, jossa vieraiden käytössä on selkänojallisia tuoleja, tarvittaessa jopa 55 hengelle.

Elinan saavuttua paikalle taiteilijakotikierros huipentuu isäntäparin pienoiskonserttiin, jonka teemaan sopii niin Finlandia-hymni ja Paavon virsi kuin Nocturne tai O sole mio –serenadi.

Hyödyllistä tietoa

Vierailuihin on helppo liittää noutopöytätarjoiluja, koska talossa toimii oma keittiö.

Matkan reitti kartalla

Kiertomatkaan sisältyvät kohteet

Taiteilijakotikierros Villa Kokkonen Järvenpäässä.

Villa Kokkonen

Järvenpää / 1967-1969

Alvar Aallon piirtämien yksityiskotien joukossa Villa Kokkonen (1967-1969) on harvinaisuus, koska se on ainoa toteutettu taiteilijakoti Aallon tuotannossa. Säveltäjä Joonas Kokkonen asui Villa Kokkosessa 27 vuotta. Talon rakennustaiteellisena sydämenä on konserttisali. Tuusulanjärven taiteilijayhteisön tarina olisi päättynyt Jean Sibeliuksen kuolemaan vuonna 1957, ellei Joonas Kokkonen olisi perunut muuttoaikeitaan Helsinkiin. Hän hankki rantatontin…

Tietoa matkasta

Hyvä tietää

Villa Kokkonen sijaitsee 41 kilometrin päässä Helsingistä Tuusulanjärven länsirannalla Järvenpään ja Tuusulan rajalla. Paikallisjuna tulee Helsingistä Järvenpäähän 36 minuutissa, ja Järvenpään rautatieasemalta on vain viiden minuutin ajomatka Villa Kokkoseen. Hyvien liikenneyhteyksien ansiosta Villa Kokkoseen pääsee helposti myös Tuusulantietä tai Lahden moottoritietä pitkin.

Yksityisautot pysäköidään Järvenpään Rintamaveteraanien ja Villa Kokkosen yhteiselle parkkialueelle, joka sijaitsee 40 metrin päässä Villa Kokkosesta. Villa Kokkosen oma piha pidetään aina tyhjänä autoista. Pihalle voi pysähtyä hetkeksi mutta ei pysäköidä.

Kun saavutte Villa Kokkoseen bussilla, voitte pysäköidä bussin tienvarteen Villa Kokkosen edustalle siten, että bussin nokka on suurin piirtein postilaatikkomme kohdalla. Antti antaa kuljettajalle tarkemmat pysäköintiohjeet.

Villa Kokkosessa kuljetaan kodikkaasti sukilla. Vieraiden kannattaa ottaa mukaan omat villasukat, sisätossut tai vaihtojalkineet. Pehmeän mäntylattian ja muutaman arvomaton suojelemiseksi piikkikorot on kielletty.

Lisäpalvelut

Jokaisen vierailun päätteeksi vieraat voivat ostaa Villa Kokkosen kaupasta kotimaista käsintehtyä lakritsia ja suklaata, Aalto-hopeakoruja, Villa-tossuja sekä Johan&Nyströmin kahvia ja teetä.

Hinta alkaen 12 € / henkilö

Taiteilijakotikierrokset alkaen 12 € / hlö

Lue lisää opastetuista kierroksista Villa Kokkosen verkkosivuilta.

Tarjoilut:

  • Kakkukahvit  5 € / hlö
  • Patapöytä + kakkukahvit 20 € / hlö

Hinnat sisältävät arvonlisäveron.

Tiedustelut ja varaukset

Hinta alkaen 12 € / henkilö

Taiteilijakotikierrokset alkaen 12 € / hlö

Lue lisää opastetuista kierroksista Villa Kokkosen verkkosivuilta.

Tarjoilut:

  • Kakkukahvit  5 € / hlö
  • Patapöytä + kakkukahvit 20 € / hlö

Hinnat sisältävät arvonlisäveron.

Taiteilijakoti Villa Kokkonen / Mestart Oy

Varaa vierailu