Takaisin listaukseen

Alvar Aallon visiot Rovaniemellä – opastettu kaupunkikävely

Kaupunki: Rovaniemi, Suomi

Kesto: 2 t

Kohteet: Aalto ja Rovaniemen jälleenrakennus sotien jälkeen

Henkilöä: 1-15

Saatavilla: Ympäri vuoden, paitsi 8. huhtikuuta -17. toukokuuta välisenä aikana

Majoitus: Ei sisälly

Kuljetus: Not included

Teemat: Asemakaavat, Hallintokeskukset, Kirjastot, Kulttuurirakennukset

Alkaen 29€ / henkilö

Rovaniemen hallinto- ja kulttuurikeskuksen opastetulla kierroksella tutustutaan Aallon arkkitehtuurin ominaispiirteisiin. Tarkastellaan Aallon ajatuksia ihmiskunnasta, luonnosta ja teknologiasta sekä pohditaan, miten ne näkyivät Aallon muotoilussa ja arkkitehtuurissa. Tällä kierroksella opitaan myös miksi Rovaniemen asemakaavaa kutsutaan poronsarvikaavaksi.

Kierroksen kohokohdat: 

  • Alvar Aalto -näyttely Sampokeskuksessa
  • Rovaniemen kaupunginkirjasto

Kierros alkaa näyttelyllä, joka esittelee Aallon arkkitehtitoimiston suunnitelmia Rovaniemen kaupungin sodanjälkeisessä jälleenrakennuksessa. Tiesitkö, että Aallon visio kietoo Rovaniemen keskustan poron pään sisään? Kuljemme Aallon jalanjäljillä läpi kaupungin keskustan ohittaen Ahon asuin- ja liiketalot sekä Maison Ahon, saapuen lopulta Rovaniemen hallinto- ja kulttuurikeskuksen aukiolle, jonka muodostavat Rovaniemen kaupungintalo, kirjasto sekä Lappia-talo. Alvar Aallon perintö elää Rovaniemellä erityisesti juuri hallinto- ja kulttuurikeskuksessa.

Keskitymme aukioon sekä kaupungin kirjastoon, jossa tutustumme myös Aallon huonekalumuotoiluun. Kirjaston tilavassa lainaussalissa pohdimme myös valonsuunnittelun merkitystä tilassa, jossa toisiinsa yhdistyvät luonnonvalo ja Aallon toimiston suunnittelemat valaisimet. Pohdimme myös minkälaisen tunteen rakennus meissä herättää? Kirjastossa tutustutaan myös paikallisten taiteilijoiden esillä oleviin töihin.

Entä kuinka Aalto tulkitsi arkkitehtuurihistoriaa ja kansainvälisiä trendejä? Resonoivatko suomalaiset maisemat Aallon suunnittelussa? Onko Aalto-rakennus kokonaistaideteos? Kierroksen aikana selvitämme mikä tekee Aallon arkkitehtuurista ainutlaatuista. Oppaan johdolla tarkastellaan myös Aallon ajatuksia ihmiskunnasta, luonnosta ja tekniikasta sekä pohdimme, miten ne näkyivät Aallon muotoilussa ja arkkitehtuurissa.

Opastetulla kierroksella saamme hyvän kuva Aallon arkkitehtuurista sekä kuulemme mielenkiintoisia oivalluksia arkkitehtuurista sekä Rovaniemen historiasta. Mikä teki Aallon arkkitehtuurista ainutlaatuisen, tähän ja muihin kysymyksiin saadaan vastaus kierroksen aikana.

Rovaniemen kirjasto. Kuva: Juho Kuva, Rovaniemen kaupunki

Aalto-aukiolla katseen vangitsee Rovaniemen kaupungin talo.

A Frank Idean opastetut kierrokset ovat kiinnostavia ja saatavilla kaikille! Lapin talvi voi olla kylmä ja runsasluminen, mutta vuodenajan haasteista huolimatta, A Frank Idean tavoitteena on tarjota palvelujaan sekä Lapin nähtävyyksiä kaikille nautittavaksi. Palvelut ovat saatavilla myös liikuntaesteisille. Erikseen varattavissa oleva minibussi on varusteltu hissillä eikä henkilökohtaisesta avustajasta veloiteta lisäkustannuksia.
A Frank Idea in Rovaniemi Lapland Finland web
Opastettuja Alvar Aalto kierroksia Rovaniemellä voi ostaa afrankidea.com -kotisivuilta. Kuva: Visit Rovaniemi
Rovaniemi Lappia-talo talvella
Lappia-talon pääsisäänkäynnin edustan lipputangot voidaan nähdä edustavan metsämaisemaa. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Rovaniemi valaisin
Rovaniemen kirjastossa on Aallon toimistossa suunniteltuja valaisimia. Kuva: Rovaniemen kaupunki
Rovaniemi kirjaston kattoikkunat
Rovaniemen kirjaston kattoikkunat hyödyntävät luonnonvalon määrän myös pimeään aikaan. Kuva: Rovaniemen kaupunki

Ohjelma

Päivä 1: Opastettu kävelykierros, opastuskieli englanti
  • Opas tapaa teidät Lordi-aukiolla, Rovaniemen kaupungin keskustassa, josta kävelykierros alkaa ja etenee kohti Rovaniemen hallinto- ja kulttuurikeskusta.

 

Kiertomatkaan sisältyvät kohteet

Tietoa matkasta

Hyvä tietää

  • Opastettu kävelykierros alkaa Rovaniemen kaupungin keskustasta, Lordi-aukiolta 
  • Kierroksen kesto noin 2 tuntia ja kävelyä kertyy yhteensä noin 2 kilometriä
  • Lue lisää Aallon arkkitehtuurista Rovaniemellä Visit Rovaniemen kotisivuilla!

Matkaehdotus sisältää

  • Opastettu kierros

Lisäpalvelut

  • Ennakkovarauksella kierrosta voi myös laajentaa: mahdollisuus vierailla esimerkiksi Rovaniemen kirkossa sekä Korkalorinteen asuinalueella. Kierroksen laajennuksen kesto noin 1 h.
  • Ennakkovarauksesta kuljetus, hinnoitellaan erikseen.

Ehdotus ei sisällä

  • Kuljetus

Hinta alkaen 29€ / henkilö

Tiedustelut ja varaukset

Hinta alkaen 29€ / henkilö

A Frank Idea tarjoaa laadukkaita ja räätälöityjä opastettuja kierroksia englanniksi Rovaniemen ympärille keskittyen kulttuuriin (historia, taide, arkkitehtuuri). Tarjonnassa opastetut kierrokset muun muassa Särestöniemi-museoon, Arktikumiin sekä Rovaniemen hallinto- ja kulttuurikeskukseen.
A Frank Idea

PL 2208

96201, Rovaniemi

Varaa vierailu

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.